Следвайте Гласове в ТелеграмМинистерският съвет одобри проект на споразумение между правителствата

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМинистерският съвет одобри проект на споразумение между правителствата
Коментари Харесай

Правителството одобри споразумение със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Министерският съвет утвърди план на съглашение сред държавните управления на България и Съединени американски щати за съдействие в нуклеарната област, оповестиха от държавна пресслужба.

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание план на съглашение сред държавните управления на Република България и Съединените американски щати за съдействие по плана за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и нуклеарната стратегия за цивилен цели на Република България. С решение на Народното събрание от м. януари 2023 година се разпорежда на Министерския съвет да организира договаряния и да подписа междуправителствено съглашение с държавното управление на Съединени американски щати за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология АР 1000. Проектът на съглашение предстои на ратификация от Народното събрание.

Документът има за цел да сътвори рамка за задълбочаване на съдействието по плана за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ и нуклеарната стратегия за цивилен цели в Република България въз основа на правилото на взаимната полза и като се вземат поради общите ползи и цели на двете страни.

Консултациите, обменът на експертен и механически принос за реализиране на прогрес при създаването на нуклеарната стратегия на България, присъединяване на субекти от трети страни, при съблюдаване на използваното национално законодателство, в проектирането, построяването и стартирането в употреба на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “, идентифицирането на евентуално финансиране, насърчаването на нуклеарната сила за цивилен цели в границите на Европейски Съюз са измежду главните действия по съглашението.

За България нуклеарната енергетика има значима роля при гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност. Тя обезпечава сила на налични цени и е основен детайл напъните за прекосяване към нисковъглеродна стопанска система.

Инфо: Министерски съвет

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР